Sala za trening je mesto otvoreno za sve koji žele da se bave borilačkim veštinama i koje se trudimo da odiše atmosferom podrške. Mi cenimo svakog učenika i činimo sve što je u našoj moći da stvorimo zajednicu u kojoj podstičemo svakog pojedinca da bude najbolji/najbolja što može. Kako bismo omogućili da to iskustvo bude podjednako prijatno za sve molimo Vas da obratite pažnju i poštujete osnovne principe bontona na treningu:

Dolazak i priprema za trening

 • Molimo Vas dođite bar 10 minuta ranije na trening. Na taj način imaćete dovoljno vremena da se pripremite za trening.
 • Molimo Vas isključite zvuk na svojim mobilnim telefonima tokom treninga. Nemojte ih stavljati na vibraciju jer vibracije mobilnog telefona mogu podjednako ometati trening kao i zvuk zvona telefona.
 • U salu ulazite isključivo sa čistim patikama za trening.
 • Obavezno obavestite svog instruktora/trenera o bilo kakvim zdravstvenim problemima/stanjima kako bi instruktor mogao da obrati posebnu pažnju na Vas i da adekvatno prilagodi trening i tehnike za Vas. Imperativ je bezbednost na treningu tako da budite otvoreni sa svojim instruktorom kako bi on/ona mogao/mogla da Vam omogući bezbedno izvođenje treninga.
 • Pre treninga obavestite trenera ukoliko morate ranije da napustite trening i to učinite bez ometanja treninga.

Lična higijena

 • Vodite računa o ličnoj higijeni. Istuširajte se pred trening i dođite u čistoj odeći i obući. Takođe vodite računa o zadahu iz usta. Nema potrebe da ostatak učenika trpi nečije neprijatne mirise.
 • Uredno podsecite nokte i uklonite bilo kakav nakit sa tela pre početka treninga, kako bi izbegli nepotrebne ogrebotine, posekotine i druge povrede.

Ponašanje

 • Bezbednost pre svega. Pazite da ne povredite druge na treningu i odnosite se prema drugima sa poštovanjem pri izvođenju tehnika.
 • Nemojte izigravati instruktora. Instrukcije drugim učenicima ostavite instruktoru. Instruktor podučava, učenik uči.
 • Trudite se da na trening dođete vedri i nasmejani kako bi nam svima bilo ugodnije. Ukoliko ste loše raspoloženi, nervozni, ljuti, iziritirani, besni itd. iz bilo kog razloga, preskočite trening taj dan. Nije nam potreban neko ko će kvariti atmosferu i iskustvo treninga ostalima zbog svog lošeg raspoloženja.
 • Podržite druge učenike u savladavanju tehnika i veštine i pomozite im pri uvežbavanju istih.
 • Budite ljubazni prema drugima, učitivi i spremni za pomoć ukoliko to od Vas zatraže.
 • Vodite računa da i van sale za trening Vi i dalje predstavljate svoj klub, svoju veštinu i svoje instruktore. Budite ljubazni i prema ljudima izvan kluba. Nemojte započinjati svađe, posebno ne fizičke obračune i nemojte koristiti znanja stečena u klubu osim ukoliko ne postoji baš ni jedan drugi način da bezbedno izađete iz nezgodne situacije u kojoj ste se zatekli. Na primer već ste pokušali da izbegnete potencijalno nezgodnu, neprijatnu ili opasnu situaciju, pokušali ste da verbalnim putem smirite situaciju i izbegnete konfrontaciju ili ste pokušali da pobegnete. Fizički obračun je poslednja opcija koja bi trebala da postoji u Vašem arsenalu samoodbrane. Čak i tada učinite samo onoliko koliko Vam je potrebno da se bezbedno udaljite i nemojte nastavljati bilo kakavu konfrontaciju (verbalnu ili fizičku).

"Pobediti sto protivnika u sto bitaka nije najviši nivo veštine. Savladati protivnika bez borbe je najviši nivo veštine."

- Sun Cu, kineski general i filozof

 • S poštovanjem se odnosite prema drugim borilačkim veštinama, stilovima i sistemima borbe i samoodbrane. Potrebne su godine da se neki stil borbe nauči a samo par trenutaka da se omalovaži. Poštujte tuđi trud, rad i znanje.