Autor: Noah Gross

Urednik: Dana L. Stamos

 

Prevod originalnog članka objavljenog na američkom web sajtu USA Dojo (najveći i najposećeniji web sajt o borilačkim veštinama na svetu). Originalan članak na engleskom jeziku možete pročitati ovde: http://www.usadojo.com/articles/noah-gross/israeli-martial-art-history.html

 

Potražite u Guglu termin izraelske borilačke veštine i dobićete više od 1.7 miliona rezultata.

Kratkim pogledom na unos u Wikipediji otkrićete dve kratke rečenice koje navode imena Kapap i Krav Maga kao izraelske borilačke veštine. Iako ima nekoliko drugih imena koja se koriste za izraelske borilačke veštine ove dve su najpoznatije, i one zaokupljaju maštu miliona ljudi širom sveta.

Diskusija onoga što čini izraelsku borilačku veštinu bi lako pružila osnov za jedan članak, ali neće biti tema ovog članka. Umesto toga mi ćemo razmotriti mnoštvo pogrešnih tumačenja u vezi sa izraelskim borilačkim veštinama i njihovim poreklom.

Pogrešna tumačenja u vezi sa poreklom izraelskih borilačkih veština ima na pregršt. U „copy paste“ kulturi koju je kreirao internet i u obimu pokrića i Krav Maga i Kapapa, ovo i nije iznenađujuće. Letimičan pogled na webu će dati pregršt dokaza koji će potvrditi ovu izjavu.

Dosta informacija na webu potvrđuje informacije o izraelskim borilačkim veštinama, ali ova potvrda ne čini informacije tačnim. U borilačkim stilovima usmeno predanje igra značajnu ulogu u istoriji veština. Svi mi znamo da usmeno predanje nije nužno istorijski pouzdano. Na primer, istraživači su zaključili da se u nekoliko decenija dokumentovana usmena tradicija loza u afričkim plemenima značajno promenila menjajući percepcije, veze i istorijske činjenice. Isto važi i za svet borilačkih veština, i na istoku i na zapadu.

Opširnije: Izraelske borilačke veštine – Pogled u istoriju